Augļu koku stādīšana

AUGĻU KOKU STĀDĪŠANAS VIETAS IZVĒLE

Vislabāk dārzu veidot pret austrumiem, dienvidiem vai dienvidrietumiem, vietā, kur novērojamas neliels slīpums, kur sakrājas vairāk saules gaismas un siltuma. Tur jāstāda agrākas šķirnes un arī tās, kuru augļu nobriešanai vajadzīgs garāks augšanas periods.

Stādīšanas vietas izvēlē vēlams ņemt vērā ne tikai augsnes īpatnības (veids, auglīgums, mitrums), bet arī izvēlētā augļu koka veida un šķirnes īpatnības. Piemēram, ābeles mīl smagāku, mēreni mitru un auglīgu augsni. Savukārt bumbierēm patīk pasausa, akmeņaina augsne dienvidu vai dienvidrietumu pusē. Ķirši labāk aug un ražo auglīgā, pietiekami mitrā, trūdvielām bagātā augsnē. Savukārt plūmēm patīk gaisa caurlaidīga augsne. Persiki mīl dienvidu pusi, aizvēju, mēreni mitru un auglīgu augsni.

CIK DZIĻU RAKT BEDRI?

Augļu koku saknes lielāko tiesu atrodas aptuveni 50-60 cm dziļā slānī un stiepjas tālāk nekā zari. 90 – 100% sakņu atrodas gaisu caurlaidīgos augsnes slāņos. Jo augsne blīvāka, jo saknes tajā atrodas seklāk.

Bedres jārok tikai tik dziļi, lai saknes atrastos auglīgā un irdenā slānī. Gadījumos, ja augsnes apakškārta ir blīva vai novērojam glejs, bedre jārok tikai līdz tai un blīvais slānis jāuzirdina. Smagākā un mitrākā vietā, nepieciešams veikt augsnes dziļirdināšanu. Ja zeme ir dziļi irdināta, bedres jārok tikai tādas, lai tajās ievietotu saknes.

KO LIKT BEDRĒ, LAI KOKS LABĀK AUGTU?

Dziļu bedru rakšana un piepildīšana ar kūtsmēsliem, kompostu vai auglīgu augsni nav ieteicama. Īpaši gadījumos, ka augsnes auglīgā kārta ir neliela un apakškārta neauglīga. Radītie labvēlīgie apstākļi vilinās koku saknes dziļumā un koks sāks vārguļot. Ja bedrē tiks ievietots pārāk daudz mēslojuma, koki augs pārāk strauji un to izturība pret temperatūras svārstībām samazināsies. Bargā ziemā tie var izsalt.

Virs saknēm jāuzber vismaz 3-5cm bieza zemes kārta. Ja zeme ir smaga vai smilšaina, uz saknēm jāuzber pāris lāpstu auglīgas zemes vai komposta. Virsū ieteicams likt mulču, kas palīdzēs augsnē noturēt mitrumu.