Kā uzlabot augļu koku un ogulāju ziemcietību?

Kā uzlabot augļu koku un ogulāju ziemcietību?

Augļu koku un ogulāju ziemcietība ir kompleksa spēja pārciest ziemu. To var ietekmēt ne tikai temperatūra un tās svārstības, bet arī koka vecums, ražas lielums, dārza kopšana, slimību un kaitēkļu bojājumi un dažādi citi dabas faktori [1].

Pamatīgs sals ar nelielu sniega segu veicina sakņu bojājumus kā jaunstādītiem, tā jau norūdītiem kokiem. Pavasarī strauja temperatūras celšanās, sniega kušana un zemes dziļāko slāņu sasalums kavē mitruma uzsūkšanos. Koki strauji plaukst, bet saknes sasalušajā zemē nedarbojas, līdz ar ko koku spēja atjaunot audus tiek traucēta.

Ikkatrs dārza īpašnieks, sekojot augļu koka vai ogulāja attīstībai, var kā pozitīvi, tā arī negatīvi ietekmēt tā ziemcietību. Sagatavošanās procesi ziemošanai augļu kokos sākas jau agrā pavasarī, sākoties augšanai. Ziemcietīgāki ir koki, kuriem jau laikus attīstās spēcīgs lapojums, kas vasaras beigās un rudenī agrāk pabeidz augšanu un labi norūdās. Augi, kuriem augšana sākas vēlāk un norit lēnāk, arī to beidz lēnāk un tie slikti norūdās. Tāpēc jaunstādīti augļu koki, kas pēc stādīšanas nav rūpīgi kopti, vēlu sāk plaukt, neveido spēcīgu lapu virsmu ogļhidrātu ražošanai, nākamajā ziemā var aiziet bojā [2].

Rudeņos ar izteiktu nokrišņu daudzumu var izraisīt dzinumu otrreizēju augšanu, kas salā cietīs vispirms. Savukārt vasarā ilgtošs sausuma periods veicina pāragru augšanas procesu noslēgšanu, kas mazina auga ziemcietību.

Stādaudzētavas “Āres” dārzkopju ieteikumi augstas ziemcietības veicināšanai:

  • koku kopšana, lai tie agri veidotu labu lapu virsmu (regulāri laistīt utt.)
  • Nepieļaut vai mazināt kaitēkļu un dažādu slimību izplatību lapotnē (laputis, kadiķu rūsa u.c.)
  • Izgriezt kailos zarus
  • Retināt ziedus vai augļaizmetņus
  • Ik gadu saprātīgi atjaunot koka vainagu

 

[1.un 2.]M.Skrīvele “Es mācos augļkopību”